Skip portletPortlet Menu
Кметът на общината Димитър Бръчков удостои с грамоти участниците в поетичната вечер „Шепа кестени”
 
 
Кметът на общината Димитър Бръчков удостои с грамоти участниците в поетичната вечер „Шепа кестени”
 

.

Няколко поколения поети от Петрич, Сандански и Благоевград се включиха във възобновеното издание на поетичната вечер „Шепа кестени”. Домакин на проявата беше читалище „Братя Миладинови - 1914”. Литературната вечер „Шепа кестени” се връща в културния календар на Петрич по идея на поетът родом от нашия град Кирил Аспарухов. Вечерта уважиха кметът Димитър Бръчков, зам.кметът Илияна Попова, гл.експерт „Образование и култура” Нина Попова, н-к отдел „Хуманитарни дейности” Методи Бисерков. Присъединиха се и емблематични имена на съвременната литература за югозападна България като – Красимира Кацарска, Борислав Владиков, Кирил Назъров, Катя Ерменкова. Присъстваха и петрички поети, творческият път на част от които дълги години е бил пряко свързан с литературния кръжок „Антон Попов” при читалище „Братя Миладинови - 1914”. Младото „ято” творци от три учебни заведения ПГ „Пейо Яворов”,  „Проф.д-р Асен Златаров” и СУ „Никола Вапцаров” представиха и свои творби отличени с национални и международни награди от литературни конкурси. Стана ясно за гордост на Петрич, че през учебната 2016/2017 година учениците на ПГ „Пейо Яворов” са защитили 51 отличия от национални и международни конкурси за поезия и проза, от които 21 първи места. Носители на национални стипендии за даровити деца са две възпитанички на ПГИТ „Проф.д-р Асен Златаров” за изминалата учебна година. Учениците на СУ „Никола Вапцаров” са защитили също 12 национални награди от литературни конкурси през учебната 2016/2017г. Част от наградените творби бяха прочетени от ученици.                                                                                                                                     За участие в литературната вечер „Шепа от кестени” присъстващите хора на поетичното слово получиха подписани от кмета Димитър Бръчков грамоти. Уверението, че тази поетична вечер ще остане в културния календар на Общината, дадоха от екипа на градоначалника. Специално подготвена мултимедия припомни и бележитите имена от историята на литературния кръжок „Антон Попов” при читалище „Братя Миладинови - 1914” Петрич, много от които приживе са оставили ясна диря в съвременната литература.

                                                                                                     

   Пресцентър

                                                                                                          Община Петрич

 

                                                                        

                                                                                                                                                                     

 

 

 
 
 
 
 
 
Skip portletPortlet Menu
Всички новини

07-11-2016 - Покана за провеждане на информационни дейности в населени места на територията на община Петрич
В съответствие с чл.14, т.3 от договор № РД-50-107 от 17.08.2016 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. община Петрич Ви кани да присъствате на събития, свързани с популяризиране на подхода ВОМР в процеса на разработване на Стратегията за водено от общностите местно развитие.

 - С богата програма Петрич се подготвя да отбележи 104 години от Освобождението
С богата програма Петрич се подготвя да отбележи 104 години от Освобождението

25-10-2016 - Кметът на общината Димитър Бръчков удостои с грамоти участниците в поетичната вечер „Шепа кестени”
Кметът на общината Димитър Бръчков удостои с грамоти участниците в поетичната вечер „Шепа кестени”

22-10-2016 - Софийска фирма вероятен спонсор на ОФК „Беласица” Петрич
Софийска фирма вероятен спонсор на ОФК „Беласица” Петрич

21-10-2016 - Важен резултат! Макет онагледява как ще изглежда градският парк на Петрич
След години чакане – днес беше представен в детайли проектът за градски парк на Петрич.

18-10-2016 - Форсмажорно Община Петрич започва реформа в здравеопазването
Форсмажорно Община Петрич започва реформа в здравеопазването

17-10-2016 - Покана за информационна конференция
На 19 октомври (сряда) 2016 г. от 10:00 часа в сградата на Община Петрич, в заседателната зала на партерния етажще се състои информационна конференция, на която ще бъдат представени и обсъдени инвестиционни приоритети/мерки от ПРСР за Стратегиите за местно развитие, както и инвестиционни приоритети/операции от ОПИК и ОПРЧР, допустими за включване в Стратегиите за местно развитие. .